Het is niet gek dat veel mensen bang zijn voor bliksem en onweer. Niet alleen zijn de knallen van het onweer vaak erg hard, ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan! In het ergste geval ontstaat er een brand op het moment dat de bliksem bij uw woning inslaat. Reden genoeg om de kans op een blikseminslag in huis zo klein mogelijk te maken. Onze elektricien geeft u graag een aantal handige tips, die u hierbij kunnen helpen. Wat weet u momenteel al over het voorkomen van een blikseminslag in huis?

Zeker voor woningen die tussen grote stukken met akkers staan, kan een blikseminslag voor gevaarlijke situaties zorgen. Bliksemschichten zoeken immers altijd naar het hoogste punt, wat in dit geval de nok van uw woning is.

Haal elektrische apparatuur uit het stopcontact

Het voorkomen van schade als gevolg van een blikseminslag begint bij het verwijderen van de stekkers uit het stopcontact. Bij een blikseminslag in huis komt dermate veel stroom vrij, dat de elektrische apparatuur in een keer kapot kan zijn. Om te voorkomen dat u de verschillende elektrische apparaten opnieuw moet kopen is het aan te raden om de elektrische apparaten uit het stopcontact te halen. Houd er rekening mee dat het niet voldoende is om de elektrische apparatuur enkel uit te schakelen.

Telefoneren tijdens een blikseminslag is gevaarlijk 

Bij een hevige onweersbui is het heel verleidelijk om even met uw ouders of andere familieleden te bellen. U wilt er immers zeker van zijn dat iedereen veilig is! Door met een vaste lijn te bellen brengt u zichzelf in gevaar in dit geval. Een vaste lijn is verbonden met het stroomnet, waardoor u een grote schok kunt krijgen als er sprake zou zijn van een blikseminslag. Dit geldt ook voor een uurtje badderen of het nemen van een warme douche tijdens de onweersbui.