Veel mensen zijn angstig en daardoor uiterst voorzichtig bij alle werkzaamheden met elektriciteit. Taken als het aansluiten van een stopcontact laten deze mensen het liefste aan een elektricien over. Hoewel enige voorzichtigheid wel geboden is bij het werken, is het gevoel van angst ergens nergens voor nodig. Als u de juiste volgorde van handelingen aanhoudt dan is de aansluiting van een nieuw stopcontact een taak die u prima zelf uit kunt voeren. Om u hierbij te helpen hebben wij van Elektriciens Groningen de volgende handleiding voor het aansluiten van een stopcontact opgesteld.

Stroomdraden veilig aansluiten

De belangrijkste handeling die u te doen staat is het aansluiten van de stroomdraden die uit de muur steken. Dit moet uiteraard wel veilig gebeuren en daarom is de eerste stap het uitschakelen van de stroom die door deze draden loopt. Na het omzetten van de schakelaar op de groepenkast kunt u beginnen met het strippen van de groen/gele aardedraad, de blauwe nuldraad en de bruine fasedraad. De gestripte uiteinden van de draden steekt u vervolgens in de aansluitpunten op de achterkant van het stopcontact. De aarde altijd in het midden en de nul en fase links en rechts hiervan.

Stopcontact aansluiten

Montage stopcontact in de wand

Nadat alle draden op de juiste plek zijn aangesloten, is het tijd om alle onderdelen van het stopcontact in de wand te monteren. Het stopcontact met inbouwdoos schuift u in het gat van de muur waar de elektriciteitsdraden doorheen getrokken zijn. Let hierbij op dat de draden niet loskomen van hun aansluitpunten of klem komen te zitten. Correct ingeschoven is de montage in de wand niet meer dan het aandraaien van enkele schroefjes die het stopcontact op zijn plek houden. De laatste handeling die nog verricht moet worden is het bevestigen van de afdekplaat. Na het opnieuw inschakelen van de stroom is het stopcontact klaar voor gebruik.

Elektricien inhuren voor aansluiting

Zoals u ziet stelt het aansluiten van een stopcontact niet veel voor als u hiervoor een duidelijke handleiding heeft. Als u echter nog steeds angstig bent om de klus zelf uit te voeren of als u niet over de juiste gereedschappen beschikt, dan kunt u uiteraard ook ons als elektricien inhuren voor de aansluiting.