Soms heb je in huis een extra lichtpunt nodig. We bedoelen dan niet het verleggen van een lichtpunt naar een andere positie, maar een extra aansluitpunt maken voor een lamp. Om dit te realiseren moet nieuwe bedrading aangelegd worden door de woning. Een lichtpunt is daarbij ook niet hetzelfde als een stopcontact. Een lichtpunt bestaat namelijk uit een aansluiting voor de verlichting en een schakelaar die de stroomaanvoer naar die punt regelt. In dit artikel delen wel enkele richtlijnen die in acht gehouden moeten worden bij het aanleggen van bedrading voor een nieuw lichtpunt en schakelaar.

Zelf een aansluiting voor lamp maken

Veel mensen denken dat een aansluiting voor een lamp maken ontzettend moeilijk is. Dit is echter niet waar. Wanneer je over de juiste gereedschappen en kennis beschikt is het een klus die in no-time geklaard kan worden. Vooral het hebben van de kennis is hierbij essentieel. Je kan namelijk makkelijk zelf een aansluiting voor een lamp maken, maar dit moet wel op een veilige manier gebeuren. Als je niet goed weet hoe je de bedrading in de woning moet aanleggen dan kan je de klus beter aan een elektricien overlaten. Of laat in ieder geval je werk controleren door een erkende installateur om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Lichtpunt en schakelaar of dimmer

Zoals gezegd is het aansluiten van een nieuw lichtpunt een vrij simpel proces. Dit bestaat uit het frezen van sleuven voor de leidingen, het aanleggen van de bedrading en natuurlijk ook de schakelaar of dimmer aansluiten. Het nieuwe lichtpunt moet in contact staan met een schakelaar of dimmer. Hiermee controleer je de stroomtoevoer naar de lamp. Het beste plaats je de schakelaar naast de deur waardoor je de woning binnenkomt. Dit is een handig punt om vanaf hier het licht aan en uit te zetten. Laat je werk na afloop altijd door een installateur controleren of besteedt de gehele taak uit aan een elektricien.