Er is tegenwoordig genoeg buitenverlichting verkrijgbaar die werkt op zonne-energie, maar het is ook goed in te denken dat u elektra aan wilt leggen in uw tuin. Hierbij moet u echter rekening houden met een aantal dingen. Zo bestaat buiten namelijk sneller de kans op kortsluiting, doordat het hier nou eenmaal vochtiger is dan binnen.

De juiste elektra

7228311662_4872d1805c_b Omdat de vochtigheidsgraad buiten een stuk hoger ligt dan binnen, moet u hier ook rekening mee houden bij het aanleggen van elektra. Zo moet u buiten kiezen voor lasdozen, contactdozen en schakelaars die spatwaterdicht zijn. Dit wil zeggen dat ze afsluitbaar zijn door middel van een klepje. Aan de onderkant hiervan zitten condensgaten die u zelf moet doorprikken.

Elektra aanleggen

Om stroom in uw tuin te krijgen, moet u een elektriciteitskabel vanuit de meterkast naar de lasdoos laten lopen. Hiervoor boort u in eerste instantie een gat met een doorsnee van 16 milimeter in de buitenmuur. De kabel kan nu naar buiten. Bescherm de kabel met een stukje pvc-buis en laat hem naar de lasdoos lopen. Breek vervolgens één van de zeven mogelijke openingen van de lasdoos open en vijl deze glad. De aansluiting is vervolgens waterdicht te maken met behulp van een wartel en een ring van rubber.