Het is belangrijk dat de meterkast veilig blijft. Bij onveilige situaties kan er in de meterkast snel kortsluiting ontstaan. Een brand kan hiervan het gevolg zijn. Binnen uw woning zijn er verschillende hulpmiddelen, die u helpen uw veiligheid te waarborgen. Hoofdzekeringen zijn hier een voorbeeld van. De stroomaanvoer zal door de hoofdzekering gestopt worden als de stroom te krachtig wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie als kortsluiting (buiten of binnen de woning). U kunt één tot drie hoofdzekeringen vinden in uw meterkast. Het aantal groepen in uw woning bepaalt het aantal zekeringen. Vaak geldt: hoe groter de woning, hoe meer zekeringen. In een appartement zijn bijvoorbeeld minder zekeringen nodig dan in een vrijstaand huis. Daarnaast

Verschillen tussen zekeringen in de meterkast

Het aantal hoofdzekeringen kan per meterkast verschillend zijn. Daarnaast verschillen de zekeringen zelf soms ook van elkaar. Woningen hebben standaard een hoofdzekering (of hoofdzekeringen) met een aansluitwaarde van 25A. Het kan voorkomen dat er zekeringen met een hogere aansluitwaarde in de meterkast zitten (35A, 50A, 63A of 80A). Bij woningen vindt u geen zekeringen met een hogere aansluitwaarde dan 80A. Hoofdzekeringen met een hogere aansluitwaarde dan 80A zijn bij bedrijfspanden echter wel gebruikelijk.

Werking van hoofdzekeringen hoofdzekeringen

In de meterkast komt de stroom via de hoofdzekeringen de woning binnen. Als stroom de hoofdzekering gepasseerd is, komt het via verschillende groepen binnen in de woning. Vaak zijn de groepen gekoppeld aan een enkele ruimte, of meerdere ruimten bij elkaar. De aansluitwaarde van de hoofdzekering is meestal hoger dan de aansluitwaarde van de verschillende groepen. Wanneer de groepen overbelast raken, schakelt de groep zichzelf uit. De hoofdzekering wordt hierbij niet beïnvloed.

Zoals u heeft kunnen lezen, helpen hoofdzekeringen mee aan het waarborgen van uw veiligheid in uw woning. De hoofdzekering schakelt vanzelf uit als er teveel stroom op komt te staan. Het aantal zekeringen kan per woning verschillen.

Problemen met uw zekering? Neem dan contact met ons op!