Het aansluiten van elektrische apparaten in huis is niet moeilijk. Het is zo simpel als de stekker van het apparaat in een vrije aansluiting van het stopcontact steken. We doen het vaak zonder hier over na te denken. Toch zijn er enkele aandachtspunten waar u op moet letten bij het aansluiten van elektrische apparaten op het stroomnet. Alleen als alle punten in orde zijn, kan de veiligheid van de aansluiting gegarandeerd worden. U hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over kortsluiting of stroomlek.

Juiste stekker in juiste stopcontact

Aansluiten elektrische apparatenEen belangrijk aandachtspunt om op te letten bij het aansluiten van elektrische apparaten is dat u de juiste stekker in het juiste stopcontact steekt. We kunnen namelijk onderscheid maken tussen stekkers met en zonder aardeaansluiting. De stekker met aarde is altijd rond en heeft een vrouwelijk aansluitpunt waar de aardedraad van het stopcontact een connectie mee moet maken. Dit type aansluiting is meestal terug te vinden op apparaten die in vochtige ruimtes geplaatst worden. Het stopcontact heeft een extra uitstekende pin of twee uitstekende klemmen die contact maken met de aarding van de stekker.

Aansluiting stopcontacten moet in orde zijn

Iets waar op gelet moet worden voordat u elektrische apparaten aan gaat sluiten is dat de aansluiting van de stopcontacten in orde moet zijn. De verschillende draden van het stroomnet moeten op de juiste wijze zijn aangesloten. Deze moeten vervolgens ook correct naar de groepenkast lopen die voorzien moet zijn van een aardlekschakelaar. Groepen mogen ook niet overbelast worden. Pas als u weet dat het elektriciteitsnetwerk van uw woning in orde is, kan u de stekkers zonder zorgen in de stopcontacten steken.

Controleer kabels op beschadigingen

Als u zojuist een nieuw elektrisch apparaat heeft gekocht dan wordt het controleren van de kabels op beschadigingen nog weleens overgeslagen. U verwacht immers niet dat bij een splinternieuwe applicatie er iets mis zal zijn met het isolatiemateriaal om de kabels. Bij zowel nieuwe als oude apparaten moet u echter letten op beschadigde kabels. Een geleider van een stroomdraad die open ligt kan namelijk voor gevaarlijke situaties in huis zorgen.