Iedere ouder heeft het beste voor met zijn kroost. Dat spreekt voor zich. Maar op het gebied van bescherming tegen Stopcontactongelukken met elektriciteit, wil je als ouder absoluut het beste voor je kind. Dat kun je doen door te kiezen voor zogenaamde kindveilige stopcontacten. Die heb je in alle vormen en maten en we beschrijven hieronder welke 3 vormen het belangrijkst zijn.

1 – Het afdekplaatje

In ieder huishouden zitten stopcontacten met afdekplaatjes. Door de afdekplaatjes voorkom je dat kinderen met hun vingers in het stopcontact kunnen komen. Je kunt stopcontact nog wel gebruiken voor lichte elektronische apparaten, maar de kinderen kunnen er met hun vingers niet in.

2 – De plug

Dit is de meest permanente manier om een kindveilig stopcontact te creëren, maar eigenlijk alleen in te zetten bij stopcontacten of wandcontactdozen die je nauwelijks gebruikt. Het betreft hier een plug die je voor het stopcontact schuift en waardoor je stopcontact eigenlijk niet meer kunt gebruiken.

3 – Kinderveilige wandcontactdozen

Dit type wandcontactdozen, die wel een stuk prijziger zijn dan reguliere wandcontactdozen, kun je op veel verschillende manieren inzetten. Het belangrijkste van dit type wandcontactdoos, is dat je er op een bepaalde manier druk op moet uitoefenen voordat je het kunt gebruiken. Dat betekent dat het voor kinderen eigenlijk ondoenlijk is om dit type wandcontactdoos te misbruiken.

Last but not least: beperk het risico ook door het goede voorbeeld te geven. Kinderen zijn erg gevoelig voor hoe het moet.